Apple WWDC Event 2023: Alles wat Apple heeft aangekondigd

Apple WWDC Event 2023: Alles wat Apple heeft aangekondigd

Het meest spraakmakende evenement in de wereld van technologie en innovatie.

Apple heeft afgelopen maandag 5 juni 2023 het Worldwide Developers Conference (WWDC 2023) gehouden een aantal nieuwe producten en functies gepresenteerd. Als toegewijde fans en enthousiaste volgers van alles wat met Apple te maken heeft, kunnen we niet wachten om je een uitgebreid overzicht te geven van dit buitengewone evenement. WWDC 2023 heeft zonder twijfel de lat weer hoger gelegd en belooft ons te verrassen met spannende aankondigingen, inspirerende presentaties en boeiende sessies. Laten we ons klaarmaken om in de wereld van Apple's nieuwste technologieën, ontwikkelingen en visies te duiken.

De belangrijkste aankondigingen op een rijtje

  • Een revolutionaire ruimtelijke computer: Apple Vision Pro
  • Een 15-inch MacBook Air
  • iOS 17 en iPadOS 17
  • WatchOS 10
  • Een geüpdatet Mac Studio
  • tvOS 17

Het evenement ging zo snel dat het soms moeilijk was om alles bij te houden wat er werd aangekondigd door Apple. iOS 17 en macOS Sonoma kwamen maar een paar minuten aan bod in de keynote, dus er zijn ook zaken onder de radar verdwenen waar Apple natuurlijk achteraf meer informatie over gaat geven. 

Hieronder zullen we kort stilstaan bij alle belangrijke aankondigen van Apple en zullen we je een korte beschrijving geven over deze nieuwe features. 

De Apple Vision Pro

Volgens Apple is de introductie van de Apple Vision Pro een "nieuwe revolutionaire ruimtelijk computer die digitale content naadloos laat samensmelten met de fysieke wereld". Het nieuwe apparaat heeft een geheel nieuwe besturingssysteem met een driedimensionale interface. Ervaringen in Vision Pro zijn niet perkt tot grenzen van een beeldscherm, gebruikers kunnen apps op elke gewenste schaal maken en plaatsen waar ze maar willen. Dit door middel van gebruik van ogen, handen en stem.

De Apple Vision Pro kost € 3.499 en is begin volgens jaar verkrijgbaar in de Apple Winkels in de Verenigde Staten.

Apple Vision Pro

15-inch MacBook Air

Naast de nieuwe Apple Vision Pro heeft Apple ook een nieuwe MacBook Air in de afmeting 15,3 inch met de nieuwste M2 chip gelanceerd. Zoals bekend was de MacBook Air alleen te verkrijgen in de afmeting 13 inch.

De nieuwste MacBook Air, door Apple beschreven als "de dunste 15-inch laptop ter wereld", is 11,5 mm dik en weegt 1,5 kilo. Met de nieuwe M2 chip is deze laptop 12x sneller dan de snelste op Intel gebaseerde MacBook Air, en volgens Apple twee keer zo snel als concurrerende laptops.

De nieuwe MacBook Air zonder ventilator heeft een 1080p FaceTime HD-camera, een drietal microfoons en een "gloednieuw" systeem met zes luidsprekers, twee tweeters en twee sets woofers met force canceling die meeslepende ruimtelijke audio ondersteunen. Apple beweert ook dat de laptop tot 18 uur meegaat op één lading.

MacBook Air

Het nieuwe besturingssysteem van de iPhone: iOS17

Ook heeft Apple de iOS 17 aangekondigd: de nieuwe besturingssysteem van de iPhone. iOS 17 bevat gepersonaliseerde contactposters met foto's, Memojis en opvallende typografie die verschijnen tijdens gesprekken en in het vernieuwde adressenboek. Een nieuw functie voor live voicemail zorgt voor live transcriptie in realtime, zodat je kan zien wat iemand achterlaat in je voicmail. Je kan dan zelf bepalen of je het gesprek alsnog aanneemt.

iOS17

Berichten biedt nu verbeterde zoekfuncties, een pijl om naar het eerste ongelezen bericht in een gesprek te springen, eenvoudiger inline antwoorden met een veegbeweging, inline delen van locaties en een nieuwe Stickers-ervaring. iMessage-apps en de camera zijn nu verplaatst naar een nieuwe plusknop.

Check In is een nieuwe functie die updates geeft over je locatie om familie of vrienden te laten weten wanneer je veilig thuiskomt. Als je vertraging hebt, kan het dat herkennen en bij je inchecken. Als je niet reageert, kan het een waarschuwing delen met vrienden, waarbij de locatie, batterij en mobiele servicestatus worden gedeeld.

iOS17

Gebruikers kunnen inhoud AirDrop-en door hun iPhones dicht bij elkaar te brengen en overdrachten kunnen nu op de achtergrond plaatsvinden. Het is nu ook mogelijk om nummers uit te wisselen met een nieuw persoon via "NameDrop", waardoor gebruikers contactinformatie kunnen delen wanneer telefoons dicht bij elkaar worden gebracht.

Er zijn updates voor het toetsenbord en dicteren, met verbeteringen voor autocorrectie via een nieuw "transformer" taalmodel en correctie op zinsniveau.

iOS 17 introduceert ook een nieuwe "Dagboek"-app. De app maakt nieuwe herinneringen aan met behulp van mensen, plaatsen, activiteiten, muziek en foto's die gebruikers kunnen toevoegen aan dagelijkse dagboekitems. Gebruikers kunnen herinneringen instellen om niet te vergeten een dagelijkse notitie te schrijven. Journal komt later dit jaar naar de iPhone.

Een nieuwe modus genaamd "Stand-by" biedt een weergave voor de tijd, widgets en andere informatie wanneer de iPhone horizontaal staat. Gebruikers kunnen nu gewoon "Siri" zeggen in plaats van "Hey Siri" en Siri begrijpt vervolgopdrachten zonder het startwoord.

Standby iPhone

 

De nieuwe software voor de Apple Watch: WatchOS10

De watchOS 10 biedt een nieuwe manier om informatie te bekijken op elke wijzerplaat met widgets. Door simpelweg met de Digital Kroon te scrollen, verschijnt er een dynamische Smart Stack van widgets onder de wijzerplaat die verandert op basis van de behoeften van de gebruiker op elk moment van de dag. watchOS 10 bevat ook twee nieuwe wijzerplaten: "Palette" en een geanimeerde "Peanuts" wijzerplaat met Snoopy en Woodstock.

WatchOS10

Apps in watchOS 10 zijn ook opnieuw ontworpen. World Clock heeft nu bijvoorbeeld achtergrondkleuren die de tijd van de dag in verschillende tijdzones weergeven. De Activiteiten-app heeft nu hoekpictogrammen om te navigeren, een opnieuw ontworpen trofeeënkast en een nieuwe schermvullende weergave van elke afzonderlijke Activiteitenring.



De update introduceert ook nieuwe functies voor fietsworkouts, waaronder Power Zones, nieuwe statistieken zoals Functional Threshold Power, een schermvullende weergave op iPhone en meer. Wandelen integreert nu Kompas en Kaarten, en watchOS 10 bevat een Workout API voor ontwikkelaars om te integreren.

Gezondheid Apple Watch

Een nieuwe functie voor het bijhouden van stemmingen in de Mindfulness-app stelt gebruikers in staat om door een selectie stemmingen te scrollen en statistieken te loggen. De Gezondheid-app geeft vervolgens inzichten op basis van deze gegevens op de iPhone. Een nieuwe functie probeert het risico op bijziendheid te verminderen door gebruik te maken van de omgevingslichtsensor om de Tijd in Daglicht weer te geven, die ook wordt weergegeven in de Gezondheid-app. 

De tvOS 17

Apple heeft tijdens het event ook de tvOS 17 aangekondigd, dat FaceTime voor het eerst naar de Apple TV brengt, een nieuw Control Center bevat en je in staat stelt je iPhone te gebruiken om een zoekgeraakte Siri-afstandsbediening op te sporten.

tvOS

Control Center toont nu de systeemstatus, inclusief de tijd en het actieve profiel, en breidt uit met andere nuttige details op basis van de persoonlijke activiteit van een gebruiker.

Gebruikers kunnen de Apple TV-afstandsbediening starten in Control Center op hun iPhone om hun Siri-afstandsbediening (2e generatie of later) te zoeken. Als gebruikers dichter bij de afstandsbediening komen, wordt de cirkel op het scherm groter om hun bewegingen te begeleiden.

Apple TV 4K-gebruikers kunnen gebruikmaken van de nieuwe FaceTime-app op Apple TV en direct vanaf Apple TV gesprekken starten, of gesprekken starten op iPhone of iPad en deze doorgeven aan Apple TV. FaceTime op Apple TV maakt gebruik van de ondersteuning voor Continuity Camera om draadloos verbinding te maken met de iPhone of iPad van de gebruiker en maakt gebruik van de camera en microfoon van het apparaat om deelnemers bij elkaar te brengen op tv. 

Conclusie

Met het einde van de Worldwide Developers Conference 2023 nadert, kunnen we terugkijken op een ongelooflijke week vol innovatie en opwinding. Apple heeft ons keer op keer weten te verbazen met hun baanbrekende aankondigingen en visionaire presentaties. We hebben een glimp opgevangen van de toekomst van technologie en de impact die het zal hebben op ons dagelijks leven.

Van de enthousiaste reacties van ontwikkelaars tot de verbluffende demonstraties van nieuwe producten en software, WWDC 2023 heeft ons bevestigd dat Apple nog steeds een voortrekker is op het gebied van technologische vooruitgang. We kijken reikhalzend uit naar de lancering van de nieuwe producten en de ongelooflijke mogelijkheden die ze met zich meebrengen.

Dus laten we deze blogpost afsluiten door een welgemeend dankwoord aan Apple voor het organiseren van zo'n uitzonderlijk evenement en aan alle ontwikkelaars die hebben bijgedragen aan de levendige en dynamische gemeenschap van WWDC 2023. We kijken al uit naar de volgende conferentie, waar we opnieuw zullen worden ondergedompeld in de innovaties en vooruitgang die ons te wachten staan.

Blijf op de hoogte van alle Apple-nieuwtjes en ontwikkelingen door onze blog in de gaten te houden. Tot de volgende keer en bedankt voor het lezen!

Gratis bezorging

Wereldwijde gratis en snelle verzending door betrouwbare logistieke partners.