Waterbestendigheid van de Apple Watch

Waterbestendigheid van de Apple Watch

Ontdek de waterdichtheidsclassificaties van verschillende Apple Watch-modellen en lees meer over de waterbestendigheid van de Apple Watch

De Apple Watch is al geruime tijd een populaire keuze voor mensen die een krachtige en stijlvolle smartwatch willen hebben. Het biedt een breed scala aan functies en mogelijkheden, maar één van de meest interessante is de waterbestendigheid. In dit artikel gaan we dieper in op de waterbestendigheid van de Apple Watch en beantwoorden we vragen als: "Is de Apple Watch waterdicht?", "Kan de Apple Watch onder water worden gebruikt?" en "Is het veilig om te zwemmen met de Apple Watch?".

Is de Apple Watch waterdicht of waterbestendig?

Allereerst is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen het begrip "waterdicht" en "waterbestendig". Waterdicht betekent dat een apparaat volledig afgesloten is en geen water kan binnenlaten, zelfs niet onder druk. Aan de andere kant betekent waterbestendig dat een apparaat bestand is tegen enige hoeveelheid water, maar mogelijk niet volledig waterdicht is. De Apple Watch valt in de categorie van waterbestendige apparaten.

Apple Watch Waterdichtheid Ratings

De waterbestendigheid van de Apple Watch wordt aangeduid met verschillende IP-classificaties (Ingress Protection). Deze classificaties geven aan in hoeverre een apparaat bestand is tegen water en stof. Bijvoorbeeld, de Apple Watch Series 6 heeft een IP68-classificatie. De "IP" staat voor "Ingress Protection" en het cijfer "6" geeft aan dat het horloge stofdicht is en gedurende maximaal 30 minuten op een diepte van maximaal 50 meter onder water kan blijven.

Hieronder een handig overzicht van alle Apple Watch modellen en de waterdichtheid

Apple Watch Waterbestendig Geschikt voor duiken Stofbestendig
Apple Watch Ultra tot 100 meter tot 40 meter ja, IP6X
Apple Watch 8 tot 50 meter nee Ja, IP6X
Apple Watch 7 tot 50 meter nee Ja, IP6X
Apple Watch SE tot 50 meter nee nee
Apple Watch 2 t/m 6 tot 50 meter nee nee
Apple Watch 1 spatwaterbestendig nee nee

 

Kan je zwemmen met de Apple Watch?

Het is mogelijk om met de Apple Watch te zwemmen in ondiep water zoals een zwemband of in de zee. De Apple Watch Ultra is daarnaast ook geschikt om ermee te duiken tot 40 meter diep. Door de waterbestendigheid van de Apple Watch kunnen gebruikers het horloge daarom dragen tijdens verschillende wateractiviteiten, zoals zwemmen.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel de Apple Watch waterbestendig is, er enkele beperkingen zijn bij het zwemmen. Het wordt aanbevolen om de Apple Watch series 2 t/m 8 niet te gebruiken bij activiteiten die extreme waterdruk kunnen veroorzaken, zoals duiken op grote diepte. Het is altijd verstandig om de instructies van Apple te raadplegen om de beperkingen van de waterbestendigheid van uw specifieke Apple Watch-model te kennen.

Tijdens het zwemmen met een Apple Watch kan het voorkomen dat het bandje niet geschikt is om ermee te zwemmen. Stalen en leren bandjes zijn niet geschikt om in het water te gebruiken. Daarentegen zijn de sport bandjes wel geschikt om te zwemmen met de Apple Watch. 

Zwemmen met de Apple Watch

Onderwatergebruik van de Apple Watch

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar de mogelijkheid om de Apple Watch onder water te gebruiken. Hoewel de Apple Watch bestand is tegen water, is de functionaliteit beperkt wanneer het apparaat volledig is ondergedompeld. Het aanraakscherm van de Apple Watch werkt niet onder water, en het indrukken van de digitale kroon kan lastig zijn vanwege waterweerstand. Het wordt aanbevolen om de Apple Watch boven water te bedienen en deze pas onder water te nemen nadat u de gewenste functies hebt ingesteld.

Een zwemwork-out starten met de Apple Watch

Aangezien de meeste Apple Watches waterbestendig zijn, heeft Apple een speciale zwemwork-out gecreëerd in de Work-out App van de Apple Watch. Hiermee kan je tijdens het zwemmen je tijd, afstand, calorieën en meer volgen.

Hoe start je een zwemwork-out?

  1. Open de Work-out App op de Apple Watch.
  2. Scrol naar 'Zwemband' of 'Open water'. Gebruik zwembad voor bijvoorbeeld baantjes zwemmen in de zwemband en open water voor zwemmen in de Zee.
  3. Tik op de gewenste activiteit om de work-out te starten.
  4. Voor 'Zwembad' dien je de Digitale kroon te draaien om de zwembadlengte in te stellen. zo kan de Apple Watch het aantal banen en de afstand meten. Tik vervolgens op 'Start'.

zodra de work-out is gestart, wordt het scherm van de Apple Watch automatisch vergrendeld om onbedoeld tikken van waterdruppers te voorkomen. Een tweetal handige tip tijdens het zwemmenn:

  • Druk tegelijkertijd op de Digitale kroon en de zijknop om de zwemwork-out te pauzeren.
  • Druk opnieuw op de Digitale kroon en de zijknop op de work-out te hervatten.
Zwemwork out apple watch

 

Waterdichtheid verzorgen

Hoewel de Apple Watch waterbestendig is, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om de waterdichtheid te behouden. Allereerst is het raadzaam om de Apple Watch regelmatig te controleren op beschadigingen aan de behuizing, knoppen of de band. Als er scheuren, breuken of losraken worden waargenomen, kan dit de waterbestendigheid in gevaar brengen. Daarom is het aan te raden om de Apple Watch te laten repareren of vervangen indien nodig. Daarnaast wordt aanbevolen om de Apple Watch na elk gebruik in water grondig af te spoelen om eventuele zout- of chloorresten te verwijderen.

Kan je douchen met de Apple Watch?

Het is over het algemeen veilig en mogelijk om de met de Apple Watch te douchen, aangezien het horloge een waterbestendigheidsclassificatie heeft. De Apple Watch series 2 t/m Ultra zijn bestand tegen waterspetters die tijdens het douchen kunnen optreden. Het is echter belangrijk op te merken dat zeep en shampoo chemicaliën kunnen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de waterbestendigheid van de Apple Watch. Daarom wordt aanbevolen om na het douchen de Apple Watch af te spoelen met schoon water om eventuele resten te verwijderen.

Duur van onderdompeling onder water

De duur van de onderdompeling van de Apple Watch onder water is afhankelijk van de IP-classificatie van het specifieke model. De meeste recente modellen, zoals de Apple Watch Series 7 en 8 hebben een IP68-classificatie en kunnen gedurende maximaal 30 minuten op een diepte van maximaal 50 meter worden gebruikt. Het wordt echter niet aanbevolen om de Apple Watch langdurige onderdompelingen onder water te geven. Het is belangrijk om de instructies van Apple op te volgen en het horloge niet bloot te stellen aan onnodige druk of activiteiten die de waterdichtheid kunnen beïnvloeden.

Apple Watch in de zon

De Apple Watch is ontworpen om te worden gebruikt in verschillende omgevingen, waaronder direct zonlicht. Het horloge heeft een helder scherm dat goed zichtbaar is, zelfs in fel zonlicht. Het is echter belangrijk om te vermelden dat het langdurig blootstellen van de Apple Watch aan extreme hitte kan leiden tot oververhitting of andere schade aan het apparaat. Het wordt dus aanbevolen om het horloge indien mogelijk uit direct zonlicht te houden en het niet op hete oppervlakken achter te laten, zoals een zonnebank of een autodashboard op een zomerse dag.

Oververhitting van de Apple Watch

Hoewel de Apple Watch goed werkt in normale omstandigheden, kan het apparaat oververhit raken in extreme omstandigheden. Overmatige blootstelling aan hitte kan leiden tot oververhitting van de interne componenten van het horloge en kan de algehele prestaties beïnvloeden. Apple biedt enkele richtlijnen om oververhitting te voorkomen, zoals het vermijden van het dragen van het horloge in direct zonlicht gedurende langere tijd of het uitvoeren van zware fysieke activiteiten in zeer warme omstandigheden. Als het horloge te warm wordt, kan het zijn dat functies zoals hartslagmeting tijdelijk worden uitgeschakeld totdat de temperatuur weer binnen een acceptabel bereik ligt.

Apple Watch in de zon

Conclusie

De Apple Watch is waterbestendig en biedt gebruikers de mogelijkheid om het horloge te dragen tijdens verschillende wateractiviteiten, zoals zwemmen. Hoewel de Apple Watch beperkingen heeft bij gebruik onder water, zijn de waterdichtheid en functionaliteit van het horloge op het land uitstekend. Zorg ervoor dat u de instructies van Apple volgt en de waterdichtheid van uw specifieke Apple Watch-model begrijpt om maximale prestaties te behouden. Met de Apple Watch kunt u niet alleen de tijd bijhouden, maar ook uw fitness doelen bijhouden, meldingen ontvangen en nog veel meer, zonder het risico van waterschade.

Dit blogartikel is ter informatie en moet niet worden beschouwd als professioneel advies. Raadpleeg altijd de handleiding en richtlijnen van de fabrikant voor specifieke instructies met betrekking tot waterbestendigheid en het gebruik van de Apple Watch.

Ook interessant:

Gratis bezorging

Wereldwijde gratis en snelle verzending door betrouwbare logistieke partners.